Blog

How it's made (Dutch only)

Field of Dreams

Het idee

In de afgelopen jaren is deze plek in Hillegom onder landschapsfotografen zeer populair geworden vanwege de mooie bloemenvelden en het authentieke schuurtje, wat er midden in staat. Het concept wat je hier ziet, is een beeld dat al ruim 2 jaar in mijn hoofd zit. Het is alleen wel een beeld wat onmogelijk in het 'echt' gemaakt kan worden. De melkweg, zoals hier afgebeeld, is door de grote lichtvervuiling in Nederland namelijk niet zo goed te fotograferen. En ik ben altijd nieuwsgierig geweest hoe Nederlandse landschappen er ’s nachts uit kunnen zien zonder deze lichtvervuiling. De enige manier om dit voor elkaar te krijgen is dus een goede dosis fantasie en o.a. Photoshop om er vervolgens mee aan de slag gegaan. Heel belangrijk is wel dat je een bepaalde visie of een concept moet hebben van het uiteindelijke resultaat. Op deze manier kun je een plan van aanpak maken met de stappen die je moet uitvoeren en de foto’s die je moet maken om datgeen te verwezenlijken wat je voor ogen hebt.

Maken van de foto's

Voor het maken van de voorgrond, de tulpen en het schuurtje met verlichting, heb ik twee foto’s gemaakt. De eerste foto (foto 1) voor de complete voorgrond, is net na zonsondergang genomen. Dan is er namelijk nog genoeg licht in de atmosfeer om een kwalitatief goede foto maken, dat wil zeggen een foto met lage ISO(100), een relatief klein diafragma (f/11) om het grootste deel van de foto van voor tot achter goed ‘scherp’ te krijgen en een sluitertijd kort genoeg (1/15 sec) om zo min mogelijk bewegingsonscherpte van de tulpen te krijgen, deze bewegen namelijk een beetje door de wind. Tijdens het maken van deze foto is het alleen nog net te licht buiten om de verlichting in het schuurtje vast te leggen. In het schuurtje was overigens geen elektriciteit aanwezig, daar is dan weer een creatieve aanpak voor nodig. In dit geval had ik een zak met waxinelichtjes meengenomen, vervolgens heb ik deze over de vloer verspreid, aangestoken en voilà.. er is licht! (foto 2) Net alsof er iemand ‘thuis’ is! Voor de sterrenhemel met melkweg heb ik een foto gebruikt die ik (helaas) niet zelf gemaakt heb maar gebruikt, uiteraard met toestemming, van een Amerikaanse (astro)fotograaf, Derek Culver (IG:@blazing_heavens). Deze foto is gemaakt met speciale startracking-apparatuur om zodoende de melkweg in hoge kwaliteit vast te leggen. De uiteindelijke bewerking op de melkweg heb ik overigens wel zelf gedaan.

Bewerking & Resultaat

Het maken en selecteren van de foto’s is in dit geval slecht een onderdeel in het gehele proces. De volgende stap is dat deze foto’s dusdanig samengevoegd worden, zodat het één geheel wordt. De standaard bewerkingen doe ik in eerste instantie in Adobe Lightroom, denk hierbij aan lenscorrecties, contrast toevoegen, etc. Als dit gedaan is importeer ik de foto’s in Photoshop om vervolgens de foto te ‘blenden.’ Dit is best een secuur werkje, want het moet natuurlijk zo echt mogelijk lijken. Doe je dit niet met de juiste tools, zie je direct dat het geknipt en geplakt is en komt het geheel onnatuurlijk over. Na het blenden van de foto’s begin ik aan de afwerking van de foto. Hierin wissel ik regelmatig tussen het bewerken van de voorgrond en de lucht, dit om de belichting en de kleuren zo goed als mogelijk op elkaar af te stemmen. Ik doe dit vaak in kleine stapjes, dat wil zeggen dat ik tussendoor vaak eens iets ander ga doen, soms ga ik de volgende dag dan pas weer verder. Het voordeel hiervan is dat je dan weer een verse blik hebt, wat in mijn optiek de foto weer beter maakt. De sleutel is geduld. Na heel wat uurtjes, bewerkingen en photoshop layers en actions verder is dit het resultaat. Een beeld wat al heel lang in mijn hoofd zit en nu ineens tastbaar is geworden.

Hieronder volgen nog een aantal foto's van het bewerkingsproces in Photoshop. Als je vragen en/of opmerkingen hebt, click dan op 'Comment' of geef een 'Like'.